Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége

Hírek // 2016.01.12

 

A Tanács elnöki tisztét félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

 

Az elnöki tisztet betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással. Az elnökségi triók rendszerét a Lisszaboni Szerződés vezette be 2009-ben. A trió tagjai hosszú távú célokat jelölnek ki és közös programot készítenek, melyben meghatározzák azokat a területeket és lényeges kérdéseket, amelyekre a 18 hónapos időszak során kitüntetett figyelmet fordítanak. E közös program alapján a három ország mindegyike elkészíti részletes féléves tervét.

A jelenlegi triót Hollandia, Szlovákia és Málta elnöksége alkotja. 

 

Az Európai Unió Tanácsának holland elnöksége: 2016. január 1–június 30.

A holland elnökség munkaprogramjának középpontjában a következő négy témakör áll: migráció és nemzetközi biztonság, a tagállamok rendezett államháztartási helyzete és szilárd pilléreken nyugvó euróövezet, Európa innovátori és munkahelyteremtő szerepe, valamint előremutató éghajlat- és energiapolitika.

 

Az elnökség arra törekszik, hogy az EU a polgárok és a vállalkozások számára fontos kérdésekkel foglalkozzon, hogy az innováció segítségével előmozdítsa a növekedést és a munkahelyteremtést, valamint hogy kapcsolatot teremtsen a civil társadalommal. Az elnökség csak abban az esetben támogatja az uniós szintű fellépést, ha az hatékonyabb a nemzeti szintű politikáknál.

 

Bővebben: 

 

Forrás: Európai Tanács

 

 

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.