Bye-bye Roaming!

Hírek // 2015.07.03

Egy-egy európai nyaralás legfájóbb pontja (a hazamenetelen kívül persze) eddig nagyon sokaknál a telefonszámla volt. Az EU-ban működő mobilszolgáltatók borsos áron mérik, ha valaki hazatelefonált a nyaralásból, vagy – ne adj isten – mobilinternetet használt.

 

 

A nagyon rövid, egy hét alatt mindössze párszor elküldött „Megérkeztünk épségben, az idő szuper, minden rendben van, puszi!” típusú üzeneteknek megvan a maga bája, de valószínűleg ez a fegyelmezett, karakterszámlálós üzengetés egyhamar nosztalgikus emlékké válik.

 

Köszönhető ez annak, hogy az uniós intézmények – közel kétéves, sokszor reménytelennek látszó tárgyalássorozat után – tegnap végül megegyeztek, és 2017 nyarán végleg elbúcsúztatják a drága barangolási díjakat, de már ez előtt, 2016 tavaszán életbe lép az adatforgalom árának korlátozása. A „Mit adott nekünk az EU?” típusú kérdésre ezután lesz egy újabb válasz. Persze a döntés „kézzelfoghatósága” elég jól jön a külső és belső problémákkal küzdő EU népszerűségének; ugyanakkor sokakban egyből felmerül a kérdés, hogy a hoppon maradt távközlési cégek vajon mivel fogják majd kieső bevételeiket pótolni… De hagyjuk a történet továbbgondolását másra és másnapra, ma inkább ünnepeljünk, és búcsúztassuk az unió drága barangolási díjait! Viszlát, roaming! 🙂

A barangolási díjak eltörlésére a Bizottság hosszú küzdelme után kerülhet sor – 2007 óta a telefonálás díjtételei átlagosan 80%-kal csökkentek, az adatforgalom díjai pedig több mint 90%-kal. Az intézményközi megegyezés értelmében az adatforgalomra vonatkozó korlátozások már 2016 április végén hatályba lépnek, ehhez még szükség van az EP és a tagállamok jóváhagyására, de ez már inkább formális jóváhagyás lesz. A kapcsolódó uniós szabályokról és a hogyan továbbról itt, itt, és itt találtok információt.

 

Forrás: Európa Pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.