Európa Pont – FEBRUÁR –

Hírek // 2016.01.25

Fókuszban: Európai uniós fejlesztések és lehetőségek

Február 9. 19:00/kedd

EU-gasztro – Vendégünk: Mautner Zsófia és Dóra Melinda Tünde

Hogyan érkeznek Magyarországra az agrártámogatások, amelyek a hazai fejlesztések mellett segítenek a termelőknek bekapcsolódni az európai mezőgazdaság vérkeringésébe, legyen szó kézműves termékek exportjáról, üzemfejlesztésről vagy a legfrissebb kutatási eredmények beszerzéséről? Milyen lehetőségei vannak egy kézműves termelőnek, sajtkészítőnek?

A témát egészen új szemszögből mutatja be Mautner Zsófi gasztroblogger és Dóra Melinda Tünde kertész. Zsófi 2009-ig Brüsszelben dolgozott, diplomatakarrierjét hagyta ott, hogy hobbija a hivatása is legyen: főzzön. Magyarország legismertebb gasztrobloggere, TV műsorok vendége és vezetője lett. Melinda a Budapest Business Journal volt főszerkesztője, aki néhány évvel ezelőtt fordult a kertészkedés felé. Ma Budapest legfelkapottabb éttermeit látja el kiváló minőségű zöldségekkel, és nem is olyan régen szenvedélyéről könyvet is írt.

 

Február 12. 18:00/péntek
Az admirális –Holland filmklub

A legendás hírű holland tengernagy, Michiel de Ruyter (1607–1676) azzal vívta ki elismerését Magyarországon, hogy 1676-ban Nápolyban 26 gályarabságra ítélt magyar református prédikátort szabadított ki spanyol fogságból.

Február 12-én mutatjuk be a tengernagy életéről szóló Michiel de Ruyter (Admiral) című filmet.

Vendégünk lesz Frits de Ruyter de Wildt, az admirális leszármazottja, aki előadást tart De Ruyter innovatív szemléletéről és a holland aranykorban betöltött nemzetközi szerepéről.

 

Február 18. 19:00/csütörtök
Fiatalok lendületben –Mary Popkids koncert

Európában a fiatalok gyakran nincsenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel, emellett természetesnek vesznek olyan jogokat, amelyeket az Európai Uniónak köszönhetünk: a mozgás szabadságát, az ösztöndíj-lehetőségeket. Ezek a programok segítenek a fiataloknak új kultúrák megismerésében, megtanítják őket a toleranciára és a kulturális sokszínűség tiszteletére, emellett pedig elősegítik a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is. Ezekről a lehetőségekről rengeteg szó esik, és az egyetemeknek, oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek köszönhetően rengetegen ismerik a programokat. Az est első felében az Erasmus+-ról, az EVS-ről és egyéb mobilitási programokról beszélgetünk meghívott vendégeinkkel. Majd a magát future pop kategóriába soroló Mary Popkids zenekar fellépése következik. A soul, funky és elektronikus elemeket is felvonultató indie zenekar első nagylemeze nemrég jelent meg, de népszerűségüket mutatja, hogy idén nyáron majdnem mindegyik zenei fesztiválon fellépnek.

 

Február 23. 19:00/kedd
Lumière Filmklub – Tititá

A 18 éves Kuru Anti az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Szenvedélye a gitározás, és madarat lehetne vele fogatni, amikor kiderül, bekerült a Snétberger Zenei Tehetség Központ programjába, ahol hat hétig tanulhat, és ha utána beválogatják, még fel is léphet nagy közönség előtt. Azonban hamar kiderül, hogy hatalmas hátránya van a többiekkel szemben – még roma társaihoz képest is – hiszen teljesen képzetlen, nem ismeri a kottát sem, nem több generációs zenészcsaládból érkezik, nincs a rendszeres gyakorláshoz és a tanuláshoz szokva. Miközben társai laptop segítségével gyakorolnak, neki még mobiltelefonja sincsen – családja otthona pedig csak egy komfortszinttel jobb a putrinál. A csendes, széles mosolyú és lefegyverzően őszinte fiú történetét a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Almási Tamás (Sejtjeink) örökíti meg, de a film sokat foglalkozik a zenei tehetségközpont más diákjaival is, és látjuk, mit vállalnak magukra az oktatók és maga az örökké nyúzottnak tűnő Snétberger Ferenc is.
Vendégünk Almási Tamás, filmrendező.

 

Forrás: Európai Parlament Tájékoztatási Iroda

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.