Európai Örökség címet kaphat a Liszt Ferenc Zeneakadémia

Hírek // 2015.12.05

Bekerült az Európai Örökség cím várományosai közé a Liszt Ferenc Zeneakadémia az Európai Bizottság szakértői testületének döntése alapján.

A testület kilenc, európai eszméket, értékeket és integrációt jelképező történelmi helyet javasolt idén a címre, egyebek között a krapinai neandervölgyi lelőhelyet és múzeumot, a bécsi Hofburgot és a strasbourgi európai negyedet. Az Európai Bizottság pozitív döntése esetén a Liszt Ferenc Zeneakadémia a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark után a második magyar helyszínként nyerheti el az Európai Örökség címet.

Az Európai Örökség cím azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a közös európai identitást, és növelje azoknak a helyszíneknek az ismertségét és értékét, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében és kultúrájában, illetve az európai integráció megvalósításában. Hazánk 2014-ben terjeszthetett fel először pályázatot, amelynek nyomán a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark bekerült a jelenleg elismert 20 helyszín közé, amelyek sorában egyebek között Athén ókori központja, a 910-ben alapított Cluny apátság, az Aragónia királyi levéltár és Hambach vára is szerepel.

 

Idén kilenc, európai értékeket, történelmet és integrációt hirdető és jelképező történelmi helyet javasolt az Európai Bizottság szakértői testülete az Európai Örökség címre tizenegy tagállam tizennyolc helyszíne közül. A Liszt Ferenc Zeneakadémián kívül a várományosok között szerepel egyebek között a krapinai neandervölgyi lelőhely és múzeum, a bécsi Hofburg és a strasbourgi európai negyed is. Az Európai Bizottság 2016 februárjában hoz végleges döntést.

A korábbi évek gyakorlata alapján a kiválasztott helyszínek elnyerik a címet, így az Európai Bizottság pozitív döntése esetén a Liszt Ferenc Zeneakadémia a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark után a második magyar helyszínként nyerheti el az Európai Örökség címet.

 

Az Európai Örökség címről és a jelenleg elismert 20 helyszínről további információ itt olvasható.

 

Az Európai Bizottság sajtóközleménye az alábbi linkeken érhető el angol nyelven.

 

Az Európai Bizottság sajtóközleménye az alábbi linkeken érhető el magyar nyelven.

 

Forrás: Miniszterelnökség, Kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkárság

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.