Fontos a fiatalokkal való kommunikáció

Hírek // 2015.08.13

A fiatalok ügyének felkarolása, az ifjúságra való odafigyelés kötelességünk, hiszen nélkülük nincs jövő – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta, ezért is támogatta a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatának kezdeményezését.

 

Fotó: Kobza Miklós
 
 

A program keretében Augusztus 12-én 11 órától 20 helyszínen (minden megyeszékhelyen, továbbá Vácott és Budapesten) villámcsődülettel készültek a fiatalok, hogy hagyományteremtő céllal felhívják a figyelmet a fiatalok érték- és közösségteremtő erejére.

 

Az ENSZ Közgyűlése 1999. december 17-én hagyta jóvá, hogy augusztus 12-e Ifjúsági Világnap legyen. A kormány fontosnak tartja, hogy fiatalbarát, jövőorientált és kiszámítható politika megvalósításával járuljon hozzá a fiatalok képességeinek kibontakoztatásához, az aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához és a családalapításuk támogatásához.

 

Ennek jegyében vezettük be 2015. július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK), mely az eddigieknél szélesebb körben segíti elő a fiatal családok lakáscéljainak megvalósítását. A széleskörű családtámogatási eszközök közül a hallgatói/diplomás GYED kiemelten célozza a fiatalokat, segítve abban, hogy ne az anyagiak álljanak a fiatalkori gyermekvállalás útjában. A 2013. január 1-jétől életbe lépő Munkahelyvédelmi Akcióterv célja, hogy a leginkább érzékeny helyzetben lévő munkavállalói csoportok vonatkozásában a munkáltatók bérköltségét csökkentse, ezzel segítve a munkahelyek megtartását és a foglalkoztatás bővülését. A Munkahelyvédelmi Akciótervvel 2014-ben már több mint 150 ezer pályakezdő és 25 év alatti fiatal foglalkoztatását támogattuk járulékkedvezménnyel. Az Ifjúsági Garancia egy átfogó, oktatási és foglalkoztatási intézkedések kombinációjával az ifjúsági munkanélküliség csökkentését, a fiatalok élethelyzetének javítását célzó rendszer. Az idehaza több lépcsőben megvalósuló program első szakaszában főként a legalább 6 hónapja álláskeresőként regisztrált 25 év alatti fiatalok kapnak segítséget. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2015. július végéig több mint 44.000 fiatalnak ajánlotta fel az Ifjúsági Garanciában való részvétel lehetőségét. Az érdemi előkészítő szakaszba 11 ezer fő lépett, akik közül több mint 9.600 fő meg is kapta az ajánlatot.

 

Forrás: EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.