Gyakorlati helyek Európa szerte

Hírek // 2015.06.23

A tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége: cégek és szervezetek vállalják, hogy 140 000 tanulószerződéses gyakorlati képzési helyet biztosítanak fiatalok részére.

Az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem az Európai Bizottság egyik legfontosabb prioritása. A jó minőségű tanulószerződéses gyakorlati képzések segítenek a fiataloknak elsajátítani azokat a készségeket és kulcskompetenciákat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy sikeresek legyenek a munkaerő-piacon. Több mint negyven cég és egyéb szervezet csatlakozott ma az Európai Bizottság által koordinált tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetségéhez. Ezek a szervezetek és cégek elkötelezik magukat arra, hogy a fiataloknak több és jobb tanulószerződéses gyakorlati képzést nyújtsanak. A cégek összesen 140 000 tanulószerződéses gyakorlati képzési vagy egyéb képzési lehetőséget biztosítanak a fiatalok részére. Az Európai Bizottság elkötelezte magát, hogy erősítse a tanulószerződéses gyakorlati képzések kínálatát és minőségét, valamint javítsa azok megítélését.

 

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott: „Melegen üdvözlöm a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetségéhez ma csatlakozott új partnereket. Számomra a legfontosabb, hogy segítsünk az európai fiataloknak minőségi munkahelyeket találni. Együtt új lehetőségeket fogunk teremteni ahhoz, hogy a fiatalok megszerezhessék a munkaerőpiacon keresett készségeket és tapasztalatokat. Nagy várakozással tekintek az elé, hogy a jövőben még több cég és egyéb szervezet kövesse ezt a példát.”

 

Rigában, a lett elnökség által a szakoktatásért és -képzésért felelős miniszterek, az európai szociális partnerek és a Bizottság részvételével szervezett találkozón újabb felajánlásokat írtak alá. Néhány jelentős felajánlás az üzleti életből:

 

  • Adecco: 2017-ig 5000 fiatalnak fog munkaalapú képzést biztosítani, vagy a központi cégnél vagy valamelyik partnercégénél.
  • AXA: 2018-ig 20 000 fiatalnak fog munkalehetőséget nyújtani, ebből 10 000 állandó vagy határozott idejű munkaszerződés lesz, 10 000 pedig fizetett tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy gyakornoki hely.
  • BMW: nemzetközileg kiterjeszti a szakképzést, többek között egy egyedi duális oktatási programmal, amelynek keretében a tanulók Németországban vesznek részt gyakorlati képzésen, a képesítést pedig Spanyolországban szerzik meg. A BMW évente 1500 új ipari tanulót fogad.
  • Safran: tanulószerződéses gyakorlati képzési helyeket hoz létre az európai leányvállalatainál, és támogatja a nemzetközi mobilitási rendszert. A Safran évente 2–3000 ipari tanulót fogad.
  • Capita: ebben az évben több mint 500 tanulószerződéses gyakorlati képzési helyet kínál a fiataloknak, és e célból együttműködik más nagyobb munkaadókkal is – például azáltal, hogy felvesz és kiképez 400 tanulót a közalkalmazotti szférának és több mint 600-at a bankoknak.
  • CSR Europe: a hálózatán belüli cégeket fogja támogatni a tanulószerződéses gyakorlati képzési és gyakornoki programjaik minősége terén, ezáltal lehetővé téve, hogy 2017 végéig 50 000 fiatal részesülhessen jó minőségű képzésben.

 

A szövetséghez újonnan csatlakozó cégek a Bertelsmann, a Saica és a Verallia Saint-Gobain.

 

Az európai szociális partnerek új felajánlásokat terjesztettek elő az építőipari, vegyipari, kereskedelmi és oktatási ágazatban. Öt új felajánlás érkezett a tanárok nemzeti szakszervezeteitől, egy pedig egy francia energiaipari szakszervezettől. További fontos felajánlások érkeztek a skót kormánytól, az EARLALL-tól (Regionális és helyi önkormányzatok európai szövetsége az egész életen át tartó tanulásért), valamint a Bertelsmann Alapítvány agytröszttől.

 

Ezek az új tagok csatlakoztak a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége meglévő tagjaihoz és az abban részt vevő kormányzatokhoz.

 

Háttér-információk

A tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége 2013. július 2-án jött létre Lipcsében (Németország), az EU elnöksége, az Európai Bizottság és az európai szociális partnerek együttes nyilatkozatával. Ezt követte egy tanácsi nyilatkozat, valamint a tanulószerződéses gyakorlati képzések számának, minőségének és elérhetőségének javítását célzó további lépésekkel kapcsolatos egyéni kötelezettségvállalások.

 

A szövetség hatóságokat, kereskedelmi, ipari és kézműves kamarákat, vállalkozásokat, szociális partnereket, oktatási és képzési szolgáltatókat, régiókat, ifjúsági és nonprofit szervezeteket, agytrösztöket és kutatóintézeteket fog össze azzal a céllal, hogy egész Európában előmozdítsa a tanulószerződéses gyakorlati képzési rendszereket és kezdeményezéseket.

 

Olaszország és a Cseh Köztársaság mai csatlakozásával immár 26 európai uniós tagállam vállalt nemzeti kötelezettségeket. A szövetség legújabb tagjaiként köszönthetjük ma Norvégia és Svájc EFTA-tagállamokat, valamint Albánia, Montenegró és Törökország tagjelölt országokat is.

 

2013 óta különböző cégektől és egyéb partnerektől összesen 84 felajánlás érkezett a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetségéhez.

 

Forrás: Európai Bizottság Sajtóközleménye 

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.