Lorenzo Natali-médiadíj

Hírek // 2015.05.05

Az Európai Bizottság meghirdette a 2015. évi Lorenzo Natali-médiadíjat, amellyel kimagasló, a fejlesztés témájával, és ezen belül a szegénység felszámolásával foglalkozó újságírói alkotásokat részesítenek elismerésben. Ez az első alkalom, hogy a díjat az amatőr újságírók számára alkotott külön kategóriában, többek között bloggerek számára is meghirdetik.

 

2015. május 4-én az Európai Bizottság meghirdette a 2015. évi Lorenzo Natali-médiadíjat, amellyel kimagasló, a fejlesztés témájával, és ezen belül a szegénység felszámolásával foglalkozó újságírói alkotásokat részesítenek elismerésben.

 

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „A fejlesztés európai évének célja, hogy tájékoztassa az uniós polgárokat a fejlesztési együttműködésekről azon eredmények előtérbe helyezése révén, amelyeket Európai Unió, mint legjelentősebb donor világszerte, a tagállamokkal közösen elért. Ezért nagy örömömre szolgál, hogy meghirdethetem a Lorenzo Natali-médiadíjat, amellyel azokat a kiemelkedően tehetséges hivatásos és amatőr újságírókat ismerjük el, akik munkájuk során a fejlesztési témákra fókuszálnak és kiveszik részüket a szegénység elleni küzdelemben.

 

Az idei Lorenzo Natali-médiadíj mottója: „Jövőnk a jelenben íródik”. A pályázatot, amelynek kiírását csupán egy nappal a sajtószabadság világnapját követően tettek közzé, úgy időzítették, hogy egybeessen a 2015-re meghirdetett fejlesztés európai évével. A fejlesztési témákkal foglalkozó hivatásos és amatőr újságírók most páratlan lehetőséget kapnak arra, hogy közszemlére tegyék a világszerte megfigyelhető szegénység felszámolása iránti elkötelezettségüket, és ezáltal arra ösztönözzék az embereket, hogy saját környezetükben javítani próbáljanak mások életén.

 

Ez az első alkalom, hogy a díjat az amatőr újságírók számára alkotott külön kategóriában, többek között bloggerek számára is meghirdetik. Az arab tavasz idején ugyanis egyértelművé vált, hogy a polgárok számára az amatőr újságírás teszi lehetővé a közvélemény és a politikai események alakításában való részvételt.

 

A világ számos részén a sajtószabadság veszélyben van, és az újságírókat támadás fenyegeti. Az Unió kiáll a sajtószabadság mellett, továbbá elismeri, hogy az újságírók az igazságtalanság és szenvedés bemutatásával jelentős szerepet vállalnak a változás kikényszerítésében.

 

A Lorenzo Natali-médiadíjjal a következő öt térség egy-egy amatőr és hivatásos újságíróját jutalmazzák: Európa, Afrika, a Közel-Kelet és az arab világ, Latin-Amerika és a karibi térség, valamint Ázsia és a Csendes-óceán térsége. A nyertesek a díj mellett fejenként 5 000 euró készpénzjutalomban részesülnek.

 

A független zsűri további 5 000 euróval járó fődíjának nyertesét a térségi díjazottak közül választják ki. A nyertesek kihirdetésére és a díjak átadására a 2015 decemberében, Brüsszelben megrendezésre kerülő díjátadó ünnepségen kerül majd sor.

 

További részletek: http://goo.gl/Ig9h2v
Pályázni augusztus 31-ig lehet: http://ec.europa.eu/europeaid/lnp

Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4908_hu.htm

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.