Munkaszüneti napok Európában

Hírek // 2016.01.30

Kisebb európai utazásokhoz remek alkalmat szolgáltatnak a munkaszüneti napok – ugyanakkor kiruccanásaink előtt érdemes annak is utánanézni, hogy a célországban nincs-e épp szünnap. A munkaszüneti napokon a hivatalok és üzletek zárva tarthatnak – ha utazásunkat bevásárlókörúttal kötjük össze, érdemes ezeket a napokat kerülni.

 

A szünnapok száma sokszor függ az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől. Európa legtöbb országában a kereszténységhez kötődő számos ünnepet megünnepelnek, de abban jelentős eltérés mutatkozik, hogy mely ünnepnapok egyben munkaszüneti napok is. A karácsony két napja a legtöbb európai országban szünnap, de ez nem minden esetben igaz december 24-re.

 

Magyarországon viszonylag kevés ünnepnap van. A szenteste csak a munkanapok átszervezése esetén munkaszüneti nap, a pünkösd és mindenszentek napja viszont az. Nincs azonban szabadnap vízkeresztkor, nagypénteken, de a katolikus ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 5.), Mária mennybevételének (augusztus 15.) vagy Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) napján sem, holott ezeket az alapvetően vallási ünnepeket sok európai országban szünnappal is ünneplik. Idén Magyarországon ráadásul a március 15-i nemzeti ünnepen kívül szinte minden nemzeti és egyéb ünnep szombatra vagy vasárnapra esik, így egyedül március közepén örülhetünk (munkanapok átszervezésének köszönhetően) meghosszabbított hétvégének (március 12 és 15. között).

 

Az idei vakációk tervezéséhez nyújtunk most tehát egy kis segítséget: a lenti táblázatban áttekinthető formában összeszedtük, mely országokban mely napok számítanak munkaszüneti napnak 2016-ban – utazás előtt érdemes átböngészni! A lenti képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető – a grafika a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent adatokon alapul. Jó tervezgetést! 🙂

unnepnapok_2016-01.png

 

 

Forrás: Európa Pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.