Szorosabb együttműködésre van szükség az ifjúságpolitika terén

Események // 2015.07.01

Közös szakmai tanácskozást tartottak, majd az ifjúságpolitika terén folytatott együttműködés szorosabbá tételét célzó keretegyezményt írtak alá hétfőn Pozsonyban a Visegrádi Négyek és a Keleti Partnerség tagállamok szakpolitikusai – tájékoztatta az MTI-t a találkozón Magyarországot képviselő Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

 

A V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) ifjúsági ügyekért felelős minisztériumai közti találkozók sorában a hétfői pozsonyi tanácskozás volt az első, amelyen a szaktárcák a legmagasabb szinten képviseltették magukat. A megbeszélés kibővített összetételben, a Keleti Partnerség tagállamainak (Azerbajdzsán, Örményország, Ukrajna, Moldova, Fehéroroszország, Grúzia) részvételével zajlott.

 

A tanácskozás egyik fő témája az volt, hogy az egyes országokban milyen lehetőségek nyílnak a fiatalok foglalkoztatottságának növelésére. “A 25 évnél fiatalabbak foglalkoztatásának növelése érdekében indítottuk el az Ifjúsági Garancia Programot, amely a legalább 6 hónapja regisztrált fiatalok számára nyújt garantált lehetőséget képzésben vagy foglalkoztatásban való részvételre. A Kormány az Ifjúsági Garancia Program megvalósítására egyrészt az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezésből 15 milliárd forintot, másrészt a következő 7 év uniós forrásaiból 200 milliárd forintot fordít az ifjúsági munkanélküliség kezelésére.” – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, hogy az Ifjúsági Garancia Program 2014-2020 között 170 ezer fiatal foglalkoztatásához járul hozzá. A Kormány másik jelentős – nemzetközi érdeklődést is kiváltó- intézkedése a 2013 januárjában bevezetett Munkahelyvédelmi Akcióterv, amelynek célcsoportja szintén a 25 év alatti fiatalok/pályakezdők, és amely intézkedés 2015 márciusáig több mint 152 ezer fiatal foglalkoztatásához járult hozzá.

 

Hangsúlyozta: a cél az, hogy minden 25 év alatti fiatalnak megteremtsék az elhelyezkedés vagy a továbbképzés lehetőségét.

 

A tanácskozás résztvevői a találkozón aláírták az ifjúságpolitikák szorosabbra fűzését célzó együttműködési keretegyezményt. Ebben egyebek mellett kiállnak a fiatalok tapasztalatszerző programjainak fontossága és folytatása mellett.

 

“A jövőnket jelentő fiatalokért akkor tudunk a legtöbbet tenni, ha lehetőséget teremtünk nekik arra, hogy ismereteket szerezzenek mind a saját hazájukban, mind külföldön” – mondta az egyezmény célkitűzései kapcsán Novák Katalin, rámutatva a már folyamatban lévő köznevelési programok, valamint az Erasmus Plusz program sikereire.

 

A V4-ek ifjúsági ügyekért felelős szaktárcáinak képviselői legközelebb októberben ülnek össze, erre a tanácskozásra már a júliusban kezdődő cseh elnökség keretében kerül sor.

Forrás: EMMI (MTI)

 

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.