Történelmi Vita az Európai Parlamentben

Hírek // 2015.10.08

Az Európai Unió helyzetéről és közös kihívásokról vitázott az Európai Parlament François Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár részvételével, akik személyében szerdán 26 év után ismét együtt szólalt fel a Francia Köztársaság elnöke és a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja a strasbourgi ülésteremben.

 

 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke

Az elnök szerint François Hollande és Angela Merkel látogatása „a német-francia megbékélés és az európai egység szimbóluma”.

Mióta François Mitterand francia miniszterelnök és Helmut Kohl német kancellár 1989-ben az Európai Parlamentben járt, „önök az első két kormányfő, akik együtt szólnak az európai képviselőkhöz az Európa előtt álló példátlan feladatról szólva” – fogalmazott a Parlament elnöke.

„Ha a német-francia együttműködés akadozik, azt az egész Európa megérzi. Ha viszont a két ország válság esetén jó kompromisszumra jut, azzal minden fél, és az Unió egésze is jól jár” – tette hozzá Schulz.

 

 

A Francia Köztársaság elnöke, François Hollande

Ahelyett, hogy az európai országok a kísértésnek engedve és egész Európát erőtlenné téve „begubóznának a saját nemzetükbe”, az Uniónak „a szolidaritás, a felelősségvállalás és a határozottság egyszerű és egyértelmű elvei mellett” kell kiállnia, nyitottan a világra. Európának határozottan kell fellépnie „a nemzetközi jog brutális megszegése ellen” Ukrajnában, és felelősséggel kell kiállnia a terrorizmus ellen, „amely a földrészünk lelkét veszélyezteti”, mondta Hollande. A francia elnök a menekültek iránti szolidaritás fontosságát is hangsúlyozta.

„Ezeket a feladatokat látva meggyőződésem, hogy ha nem folytatjuk az integrációt, akkor leállunk, vagy visszacsúszunk” – figyelmeztetett Hollande. A francia elnök az eurózóna kapcsolatainak szorosabbra fűzését javasolta „a szakpolitikák egyeztetésével, az adórendszerek közelítésével és adóharmonizációval, befektetési, adó- és szociális politikával”.

 

 

A Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, Angela Merkel

„A rengeteg menekült történelmi próbatétel elé állít minket. Az pedig, hogy ezek az emberek emberhez méltó életet élhessenek a saját hazájukban, Európa és az egész világ számára kihívást jelent ” – mondta a kancellár.

„Ellen kell állnunk a kísértésnek, hogy nemzeti kormányok hatáskörében próbáljuk megoldani a feladatot. Ehelyett méginkább európai összefogásra van szükség! Németország és Franciaország készen áll erre. Európában csak közösen mérsékelhetjük a menekültek érkezésének globális kiváltóokait. Csak akkor védhetjük meg sikeresen a külső határainkat, ha a szomszédságunkban dúló számos válsággal is foglalkozunk. Törökország ebben kulcsszerepet játszik” – vélte Merkel.

 

 

A néppárt vezetője, Manfred Weber (Németország)

„25 éve az önök elődei itt, az Európai Parlamentben kijelentették, hogy nemzeteik kiállnak a demokratikus Európa mellett. A mai részvételükkel önök megerősítik ezt a kijelentést. Hitet tesznek a német-francia barátság, a két nemzet által viselt felelősség, a közös jövő mellett, kinyilvánítják, hogy Németország és Franciaország a következő évtizedekben is egy demokratikus Európában látja saját jövőjét.

Ha Törökország, Jordánia, Libanon és több szegény ország képes a polgárháború elől menekülők millióinak védelmet nyújtani, akkor nekünk, gazdag európaiaknak is képesnek kell lennünk erre a feladatra; kell, hogy legyen ehhez elég bátorságunk.

Kell, hogy legyen elég bátorságunk ahhoz, hogy továbblépjünk Európa fejlődésében. A világ nem várja meg, amíg lezárjuk a belső vitáinkat – Európának elkötelezetten tovább kell haladnia” – mondta Weber.

 

 

A szociáldemokraták vezetője, Gianni Pittella (Olaszország)

„A történelem megmutatta, hogy Európa német-francia motorja azáltal vitte előre a kontinenst, hogy volt egy elképzelése Európa jövőjéről: olyan Európát akart, ahol az évszázadok háborúi által megosztott népek megbékélnek egymással, és ez szolgál majd a politikai integráció alapjául. Azonban ma új kezdetre van szükség, új jövőképre, új politikai célra, amely ismét értelemmel tölti meg az Uniót, és amelyben minden tagállam főszerephez jut” – mondta Pittella.

 

 

Európai Konzervatívok és Reformerek részéről Ryszard Antoni Legutco (Lengyelország)

A képviselő „Európa német-francia motorját” hibáztatta „a vezető szerep és a dominancia összekeveréséért”. „Nem gondolják a probléma részének azt, hogy egy vagy két ország dönt az összes többi nevében?” – tette fel a kérdést.

 

 

A liberálisok vezetője, Guy Verhofstadt (Belgium)

„Nézzünk szembe a valósággal: ez a többszintű válság magát az európai projektet sodorta veszélybe. Mi lenne, ha holnap eltűnne az euró? Vagy ha szétesne Schengen? Mi maradna nekünk akkor? Csak a nemzetállamok laza szövetsége. Gazdaságilag gyenge, jelentéktelen a világ színpadán. Ne legyünk naivak: az amerikaiak és a kínaiak szabnák meg nekünk a gazdaság irányát. Asszad és Putyin döntene az európai béke és stabilitás kérdésében” – mondta Verhofstadt.

 

 

A baloldal vezetője, Gabriele Zimmer (Németország)

„Lehet, hogy önök újra be akarják rúgni a régi motort. De a német-francia gép leállt. Mi lesz most, Merkel asszony és Hollande úr? A beszédeiknek elvileg inspirálnia kellene minket. Ugyan valóban több fontos kérdést felvetettek, de nem festettek fel demokratikusabb jövőt, vagy szociális uniót az Európai Unión belül. Ez egy nagy hiányosság. Kérem önöket, nőjenek fel a feladathoz!” – szólította fel Zimmer a két vezetőt.

 

 

A zöldek vezetője, Rebecca Harms (Németország)

„Egyfolytában válságok sorával kell megküzdenünk, de nem jutunk semmire, ha sohasem fejezzük be, amit elkezdtünk. Vissza kell térnünk az euró stabilitásához. Nem vezet sehová, ha nincs közös irányítás a közös valuta mögött. Önök ketten azok, akik elvégezhetik ezt a munkát.

Újra kell gondolnunk a menekültpolitikát. De az újragondolás nem szólhat pusztán a külső határok fegyveres védelméről. Jó dolog együttműködni Erdogannal, de hiba, ha közben nem szólunk, hogy a kurdok elleni fellépés csak ront a helyzeten” – mondta Harms.

 

 

A Szabadság és Demokrácia Európája vezetője, Nigel Farage (Egyesült Királyság)

„Amikor nemzetük vezetőjeként Kohl és Mitterand idejött, egyenrangú feleket láttuk. Most már szó sincs erről. Franciaország eljelentéktelenedett, az euró rabjává vált. Ironikus, hogy a Németország féken tartására létrehozott projekt végeredménye egy németek által uralt Európa lett” – mondta Farage.

 

 

A Szabadág és Nemzetek Európája vezetője, Marine Le Pen (Franciaország)

„Köszönjük, Merkel asszony, hogy a francia provincia alkancellárja társaságában tiszteletét teszi nálunk. Nem titulálhatom önt elnöknek, hiszen elődjéhez hasonlóan ön sem gyakorolja elnöki feladatait” –  mondta Le Pen Hollande elnökhöz fordulva. „A köztársaság elnöke a francia alkotmány érvényesülésének biztosítéka. Nem vetheti magát alá Berlin, Brüsszel vagy Washington diktátumának, hanem meg kell védenie függetlenségünket. Márpedig ön nem ezt teszi. Ellenkezőleg: amikor teljesen felelőtlenül Merkel kancellár bejelenti, hogy be kell fogadnunk többezer bevándorlót, ön két kézzel tapsol. Amikor aztán kicsit később Merkel bezárja a határt, ön továbbra is csak tapsolni tud.”

 

 

Bővebben: 
SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.