Vintage Expo

Hírek // 2015.05.31

A világkiállítások története nagyon régre nyúlik vissza, és többféle “kiadásban” rendeznek hasonló világtalálkozókat. Ez a mostani, milánói világkiállítás az univerzális világkiállítások sorába tartozik, amelyből az elsőt 1851-ben rendezték meg Londonban. A világkiállítások eredeti célja a XX. század közepéig a technológiai újítások és ehhez kapcsolódó fejlettség reprezentálása volt, amely alátámasztotta a (gyarmatosító) nagyhatalmi ambíciókat. A II. világháború után a hangsúly átkerült a nemzetközi párbeszédre, az emberi jogokra, és a technológiai vívmányok közül azokra, amelyek az emberiség fejlődését segítik. 2000-től kezdve mindez kiegészült egy-egy fenntartható fejlődéshez kapcsolódó, a jelenkor kihívásaira reflektáló témával – az aktuális kiállítás például a fenntartható élelmezéssel foglalkozik.

 

1851 óta a mostani, milánói a 34. világkiállítás. A kiállítások zömét Európa nagyvárosai látták vendégül, összesen 22 alkalommal. Az első időkben London és Párizs egymásnak adogatta a labdát, majd szélesedett a kör, és az akkori Oszták-Magyar Monarchia központja, Bécs, majd Barcelona és Brüsszel is rendezett világkiállítást. Milánónak sem ez az első alkalom, hogy a világ közönségét vendégül látja, 1906-ban – az autók megjelenése idejében – a közlekedés témáját a középpontba állítva rendezett már expót. Európából utoljára 2000-ben Hannover volt a világ fővárosa.

 

Az alábbiakban a korábbi világkiállítások plakátjain és emlékezetes, emblematikus épületein keresztül készítettünk egy rövid kivonatot az eddigi európai kiállításokról:

Az első világkiállítást az ipari forradalom vezető hatalma, Nagy-Britannia látta vendégül. A kiállítás központi helyszíne a Crystal Palace volt a Hyde Parkban. A helyszín 1936-ban megsemmisült, de nevét többek között egy londoni focicsapat őrzi.

 

2_4.jpgA bécsi világkiállítás (1873) főbejárata: az Osztrák-Magyar Monarchia is bejelentkezett rendezőnek.

 

3_3.jpgA Függetlenségi nyilatkozat centenáriumára készített francia ajándék, a Szabadságszobor arcát az 1878-as párizsi világkiállítás alkalmával mutatták be Párizsban. A szobor tervezője Frédéric Auguste Bartholdi volt, mérnökként a munkát Gustave Eiffel támogatta.

 

Az Eiffel-torony a francia forradalom századik évfordulóján, 1889-ben Párizsban megrendezett világkiállításra épült. Az épület nagy visszatetszét váltott ki a helyiekből és eredetileg ideiglenesnek szánták – a történelem azonban másképp alakult, máig Párizs legemblematikusabb épülete a „Csúfság”.

 

 

7_1.jpgAz 1900-as párizsi világkiállítás korabeli, szintén szecessziós stílusú plakátja

 

 

9_1.jpgAz első, 1906-os milánói kiállítás plakátja

 

12_1.jpgAz 1911-es torinói világkiállítás plakátja

 

 

 

16_1.jpgPlakát az 1958-as brüsszeli világkiállítás fő attrakciójáról, az Atomiumról

 

A képek forrása a Bizottság milánói expóhoz kapcsolódó oldala, ahol további érdekességeket találtok még a korábbi kiállításokról.

 

Forrás: Európa Pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.