60 éve írták alá a Római Szerződést

Események Hírek // 2017.04.07

A hatvan évvel ezelőtt Rómában aláírt szerződés alapozta meg a ma Európai Unióját.

A Római Szerződésnek köszönhetjük a közös piacot, amely Európa polgárai számára megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását.  Az Európai Unió értékei a békés együttműködés, az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és a szolidaritás az európai nemzetek és népek között. Ezeknek az értékeknek és vívmányoknak a 60 éves fennállását ünnepeljük most, és előttünk a feladat, hogy tovább építsük a közös jövőt az európai polgárok számára.

A Római Szerződés 60 éves évfordulójának alkalmával, március 25-én Rómában találkoztak az uniós állam-, illetve kormányfők. Az ülés lehetőséget kínált az Európai Unió aktuális helyzetének és az integrációs folyamat jövőjének átgondolására. Az ünnepi rendezvény végén a vezetők elfogadták és aláírták a Római Nyilatkozatot, amelyben felvázolták az EU elkövetkező éveire vonatkozó közös jövőképüket.

Az Európai Bizottság Fehér könyve pedig támpontokat ad ahhoz, milyen lehetséges irányvonalakat követhet Európa a jövőben. 

Dr. Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi és Európa-tanulmányok Intézeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense egy rövid videóinterjúban mondja el, mit jelent számára a 60 éves EU, és milyen kihívásokat lát.  

A Római Szerződés létrejöttének 60. évfordulója alkalmából Európa-szerte, így Magyarországon is különböző események kerülnek megrendezésre. A hagyományosan minden évben Budapesten is megrendezett Európa-nap számos programja között találjuk a mintegy 3 000 résztvevővel startoló futóversenyt. Ezen felül országszerte május 1–14. között 19 helyszínen vehetnek részt az érdeklődők az Európa-nap eseményein.

Forrás: Eurodesk

SZÓLJ HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.